Raudsgil – Island

Jeg befinder mig på gården ‘Raudsgil’ – som cirka betyder ‘rød dal’. Adressen er 320 Reykholt, Island. Koordinaterne: er 64°39’12.6″N 21°13’02.9″W. raudsgil_googlemap
På billedet fra googlemaps kan man forhåbentlig se, at her er en hel samling af bygninger. Længst til venstre, kvadratisk og med grønt tag, er beboelseshuset. De øvrige bygninger er værksted, lade, ex-mælkerum, ex-kostald, en hytte til havedims og et drivhus. Længere nede ad grusvejen ligger endnu en gammel lade med 4 mindre sidebygninger (ex-fårestald) og lidt derfra en slags simpel maskinhal.

Til venstre for billedet er den navngivende røde dal, og i bunden af denne risle-plasker en flod henover klipper og sten. Jeg sidder udenfor beboelseshuset og kigger ned over dalen, hvor den røde flod møder ‘hvid-røg-floden’, der snor sig i lavlandet mellem græsmarker. Navnet ‘hvid røg’ kommer af, at det et smeltevand fra en gletcher, og smeltevand fra gletchere er hvidt.
Billedet øverst i dette indlæg er min udsigt, sådan en onsdag aften ved 21-tiden, hvor den snoede ‘hvide-røg’s flod reflekterer solens stråler.

Raudsgil_vejskilt

Under vejskiltet, halvt skjult af skyer,  ses gletcheren ‘Eiríksjökull’; Eriks gletcher – for mig altså intet mindre end min brors gletcher.

Huset er bygget i 1940 og der er efter sigende mange landhuse efter samme model. Cirka kvadratisk grundplan med høj kælder og et stueplan med 5 mindre rum på hver etage. Vinduerne er relativt små med kun en enkelt lille rude, der kan åbnes – det blæser (som regel) så meget, at selv den lille rude sikrer rigelig luftudskiftning.

Manden i huset er 3. generation på gården. Her har været holdt får, køer og høns. Den nuværende familie har de senest år haft et par udendørs grise om sommeren og et enkelt år ænder, men nøjes i øjeblikket med 21 høns, 1 hane, 5 nyklækkede kyllinger, 2 hunde og en kat.

hønsehusHønsehuset er seneste nye bygning (maj 2016), i gammel stil,  bygget af en fransk helpx’er (frivillig). Mælkerummet er konverteret til destilleringsrum og kostalden til opbevaring af planter til destillering. Det gamle jern blev fjernet så sent som i søndags, og jeg var med til at skrubbe 26 år gammelt komøg af gulvene; kan derfor oplyse, at lugten genoplives, når man tilsætter frisk vand.

Udgivet af

Marianne

Nysgerrig og i live.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.